تدریس اصلاح سبک زندگی مدرس.استادطالقانی جلسه پانزدهم
?بسم الله الرحمن الرحیم ?تدریس طب ایرانی اسلامی (اصلاح سبک زندگی ایرانی اسلامی) ?مدرس.استادطالقانی ?جلسه پانزدهم ???????????? در این جلسه به مبحث مهم ظروف بصورت تخصصی سخن خواهیم گفت. ?امید است همه عزیزان به سهم خود این مطالب را در گروهها وکانال ها منتشر نمایند. ?ظروف آشپزی ظروف از آن روی مهم هستند که با […]
?بسم الله الرحمن الرحیم
?تدریس طب ایرانی اسلامی
(اصلاح سبک زندگی ایرانی اسلامی)
?مدرس.استادطالقانی
?جلسه پانزدهم
????????????
در این جلسه به مبحث مهم ظروف بصورت تخصصی سخن خواهیم گفت.
?امید است همه عزیزان به سهم خود این مطالب را در گروهها وکانال ها منتشر نمایند.
?ظروف آشپزی
ظروف از آن روی مهم هستند که با تماس با غذا ینها و مولکولهای آن آزاد شده و وارد غذا میگردد، بالاخص اگر این تماس غذا با ظرف به همراه حرارت باشد.
?خصوصیات ظروف آشپزی بنظر حقیر باید:
?۱- فعل و انفعال حاوی ظرف غذا: یعنی ظرفی که برای طبخ یا نگهداری غذا انتخاب میشود نباید اثر خاصی بر روی غذا بگذارد مانند ظروف شیشهای، یا اثرگذاری آن اثر مثبت باشد نه منفی.
?۲- انتقال حرارتی به ظروف پختوپز باید دارای انتقال حرارتی مناسب باشد به عنوان مثال آب در یک سماور برنجی یا ظروف مسی که هادی بسیار خوبی هستند به سرعت جوش میآیند و پختوپز را تسریع و از هدر رفت انرژی جلوگیری میکند.
?۳-تمیز کردن آن آسان باشد.
?ظروف مفید عبارتند از: ظروف مسی که قلع اندود شده باشد، ظروف چدنی، ظروف برنجی.
ظروفی که فائده خاصی به بدن نمیرسانند اما مضر نیز نمیباشند مانند ظروف سنگی، ظروف شیشهای (پیرکس امروزی)، سفالی.
♻️ظروفی که مصرف آن مطلقاً مضر میباشد مانند ظروف تفلون که سرطان زائی آن امروزه اثبات شده و ظروف آلومینیومی که عوارض مختلف آن مانند کمخونی، تضعیف سیستم ایمنی بدن، آلزایمر و… اثبات شده- ظروف فوم و پلاستیکی، تفلون دارای مادهای به نام کادوم که از فلزات سنگین است و عوارضی مانند سرطان، کوتاهی قد، کمخونی، ضایعات پوستی و… را در بردارد.
چه در مواجهه با غذای سرد و بالاخص در مقابل حرارت و غذاهای گرم سمی مهلک است.
ظروف استیل بالاخص در مواجهه با حرارت تأیید نمیشوند، در ظروف استیل جهت شکلدهی و صیقل بهتر موادی اضافه میکنند از جمله این مواد که گاهاً اضافه میشود سرب است که مضرات آن بر کسی پوشیده نیست.
?ظروف مسی در صورتی که با قلع روکش نشده باشند یا روکش آنها از بین رفته باشد برای کبد و بدن مضر میباشد و موجب آسیب به رنگدانههای پوست و ایجاد مرض و بیماریهای مختلف مینماید.
?حکمای طب سنتی منجمله جناب حکیم ارزاقی، بوعلی سنا، عقیلی خراسانی و… به شدت از مصرف ظروف مسی که قلع آن از بین رفته نهی نمودهاند.
?تذکر ۱: کلیه ظروف روئی که در قدیم وجود داشته آلیاژی از قلع و مس بوده سالهاست دیگر تولید نمیشود و در بازار وجود ندارد و ظروفی که الآن در بازار به اسم روی یا روئی وجود دارد از جنس آلومینیوم است که برای بدن بسیار مضر میباشد.
?تذکر ۲: آلیاژ ظروف برنجی ترکیبی از دو آلیاژ مفید مس و قلع میباشد فلز روی به زنیک مشهور است که برای بدن بسیار مفید است.
?تذکر ۳: عمدتاً ظروف چدنی که در بازار با مارکها و قیمتهای گزاف به مردم عرضه میشود تقلبی است.
♻️ظروف چدنی دو نشانه دارد??
?اول آنکه آهنربا باید به آن بچسبد. ?دوم آنکه اگر محکم از ارتفاع مثلاً دو متری به زمین بیفتد میشکند نه آنکه مثل ظرفهای استیل و آلومینیوم فرو رفته شود.
?تذکر ۴: ظروف روکش سرامیکی نیز بسته به نوع تهیه و مواد مختلف آن دارند مثلاً اینکه لایه بیرونی ظروف روکش سرامیکی چدن باشد یا استیل و آنکه جهت پرس کردن روکش داخلی سرامیکی و لایه بیرونی از سرب که مضر است استفاده میکنند یا مواد دیگری جای بحث دارد.
♻️تذکر ۵: نگهداری غذا بعد از پختوپز بهتر است در ظروف شیشهای باشد.
♻️پیوست: تحقیق مختصر و ارزشمندی در خصوص ظروف مسی از حکمای ایرانی اسلامی تقدیم میگردد:
در کتاب مفرح القلوب که شرح کتاب قانونچه در طب میباشد (قرن هشتم هجری قمری) حکیم محمد ارزانی از بزرگترین حکمای طب ایرانی میگوید: طبخ طعام در انای نحاس (ظروف مسی) خوب نیست. مخصوصاً اگر مدت زمان پخت زیاد باشد و نیز غذا چرب و ترش باشد. قلع اندود کردن آن اگرچه مضرت آن را کم میکند ولی به طور کامل زیان آن را برطرف نمیکند. قلع اندود کردن مکرر را توصیه نموده و نهی شدید نمودهاند از ظروف مسی که قلع آن رفته است.
ایشان مداومت در مصرف ظرف مسی که قلع اندود نشده باشد را موجب ایجاد جذام دانستهاند.
بهترین ظروف از دیدگاه ایشان ظروف آبگینه (پیرکس امروزه) و چینی میباشد.
?شیخالرئیس نیز در کتاب قانون میفرماید واجب است پرهیز کنید از طبخ آنچه که شور یا چرب یا شیرین است مانند گوشت و لبنیات و آنچه که ترش است در ظروف مسی و حتی آشامیدن در این ظروف زیرا که بدون تردید زنگار میبندد و زنگار نیز سم قاتل است.
ادامه تدریس استاد طالقانی در صفحه دوم??
متن آزمون سبک زندگی, [۲۵٫۰۲٫۱۷ ۱۸:۵۳]
صفحه دوم تدریس استاد طالقانی??
?در کتاب مخزن الادویه تألیف حکیم عقیلی خراسانی دانشمند و طبیب بزرگ قرن ۱۲ هجری قمری که از جامعترین و کاملترین مجموعه دارویی در میراث طب سنتی ایران به حساب میآید، نوشته شده که آشامیدن غذاهای ترش، لبنیات، گوشتها، در ظرف مس بی قلع خصوصاً آنکه مدتی در آن مانده باشد بسیار مضر است و باعث ایجاد بیماری برص (نوعی لکههای پوستی) میشود.
?در کتاب تحفه المومنین تألیف سید محمد مومن تنکابنی طبیب قرن ۱۱ که از منابع معتبر در خصوص دارو و مفردات طبی است، مصرف ظروف مسی بی قلع آن بسیار مضر توصیف شده است.
♻️در خصوص ظروف و نظر معصومین هم احادیث و نظرات مختلف عنوان شده که از این احادیث مختلف دو مطلب کلی برداشت میشود.??
?الف: معصومین اغلب استفاده از ظروف مسی را جهت مصرف آب و غذا نهی کردهاند و نظر حکمای طب ایرانی اسلامی نیز به تبعیت از معصومین همین است چه آنکه همگی بر ضرر مصرف ظروف مسی تأکید کرده و مصرف ظروف مسی را مشروط به قلع اندود بودن آن دانستهاند.
?ب: در برخی از احادیث و روایات منظور معصوم از تجویز مصرف برخی ظروف به بحث طبی آن برنمیگردد بلکه به شرعیات مرتبط میگردد.
جهت تجزیه و تحلیل به دو حدیث و روایت از کافی و الفردوس توجه فرمائید.
?رسولالله صلیالله علیه و اله و سلم: لا تشرَب فی النُّحاسِ؛ فَإنَّهُ یورِثُ الّسَهل َمعی الوَسواسَ وَ الخَبال … پیامبر خدا (صلیالله…) در ظروف مسین منوش؛ چرا که «سهل» (یعنی وسواس و پریشانی عقلی) بر جای مینهد.
الفردوس، جلد ۵، صفحه ۶۹،
حدیث ۷۴۸۴ عن أنس دانشنامه احادیث پزشکی ۱۵۴/۲
آیا در روایات از آشامیدن آب در ظروف مسی نهی شده است؟
پاسخ اجمالی:
در روایتی نقل شده است که: امام صادق (ع) در ظرفی از فلز روی، آب نوشیدند و اعتقادی به کراهت استفاده از این ظرف نداشتند: یوسف بن یعقوب برادر یونس میگوید: امام صادق (ع) آب خواست و در ظرفی که از فلز روی بود برای حضرتشان آب آوردند؛ یکی از حاضران گفت: عباد بصری (یکی از فقهای اهل سنت) نوشیدن آب در ظرفی که با فلز روی ساخته شده را مکروه میدارد، امام (ع) فرمود: از او بپرس که آیا این ظرفی ساخته شده از طلا و نقره است ( که کراهت و یا حرمت داشته باشد ) ؟!
برخی از محققین و علماء از این روایت برداشت میکنند که جز ظروفی که از طلا و نقره ساخته باشند، نوشیدن آب از ظرفی که از دیگر فلزات- از جمله مس- ساخته شدهاند، ایرادی نخواهد داشت.
] ۱[ کلینی- محمد بن یعقوب، الکافی، ج ۶، ص ۳۸۵
? از مجموع برآیند فرمایشات معصومین و حکما وعلمای علم طب چنین برداست میشود مصرف ظروف مسی بدون روکش قلع مضر وبا روکش قلع مفید میباشد.
التماس دعا
طالقانی
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0