تدریس مزاج شناسی کاربردی از استاد طالقانی:(جلسه دوم)
تدریس مزاج شناسی کاربردی مدرس: استاد طالقانی جلسه: دوم تشخیص مزاج ها: در این مرحله نیاز است که هنرآموز توان داشته باشد با یکسری از معیارها طبع و مزاج افراد را مورد شناسائی قرار دهد. ✅ لذا جهت دستیابی آسانتر به این مقصود مراحل را به سه مرحله تقسیم می کنیم: مرحله اول حسب روئیت […]
تدریس مزاج شناسی کاربردی
مدرس: استاد طالقانی
جلسه: دوم
تشخیص مزاج ها:
در این مرحله نیاز است که هنرآموز توان داشته باشد با یکسری از معیارها طبع و مزاج افراد را مورد شناسائی قرار دهد.
✅ لذا جهت دستیابی آسانتر به این مقصود مراحل را به سه مرحله تقسیم می کنیم:
مرحله اول حسب روئیت ظاهری
مرحله دوم پرسش و پاسخ
مرحله سوم مزاج اعضاء حسب
مشخصات ظاهری
✅مرحله اول حسب روئیت ظاهری:
در این مرحله که مرحله اول است هنرآموز با دیدن یکسری از مشخصات ظاهری و بدون هیچگونه پرسش وپاسخ باید قادر باشد مزاج پایه و جبلّی افراد و تا حدودی مزاج کنونی افراد را تشخیص دهد چه آنکه در بسیاری از مواقع ما شرایط یا اجازه پرسش و پاسخ از افراد جهت تشخیص طبع یا مزاج آنها را نداریم.
با این توضیح یک پزشک باید آنقدر در مزاج شناسی مرحله اولیه که مرحله شناخت بصری و روئیت اولیه است تبحر داشته باشد که از زمان وارد شدن بیمار به اتاق تا نشستن او در جایگاه مخصوص بیمار توان داشته باشد مزاج اولیه وی را تشخیص دهد و بعد از استقرار بیمار با سوالات و بررسی هایی که بصورت پرسش و پاسخ می باشد تشخیص خود را مستحکم ویقینی نماید.
♻️تذکر: علائم مزاج ها نسبت به یکدیگر فرض می شوند مثلا اگرعنوان میشود یک دموی دارای هیکلی تنومند است این تنومندی در مقایسه با صفراوی ها وسوداوی هاست اما چه بسا همین فرد دموی تنومند نسبت به یک دموی دیگر تنومندی قابلی نداشته باشد.
✅هیکل ظاهری:
دموی ها:
افرادی چهارشانه، عضلانی و دارای استخوان بندی قوی وهیکل درشت هستند.(بعلت دارا بودن دو معیار رطوبت وحرارات)
بلغمی ها:
درشت هیکلند اما درشتی آنها درشتی شحمی وتوام با چربی های اضافه وچاقی واضح می باشد.
صفراوی ها:
دارای اندام لاغراما قدی نسبتا کشیده می باشند و بلند می باشند.
سوداوی ها:
دارای هیکل لاغر می باشند و بلندی قد زیادی ندارند.
✅حرکات، سکنات و فعالیت ها (تند و کند و آرام):
صفراوی ها بعلت صفرا وحرارت زیاد خصوصیات آتش وحرارت را دارند یعنی در حرکات وسکنات خود تند وتیز وسریع هستندراه رفتن،سخن گفتن و… سرعت مشخص تری نسبت به دیگرصاحبان مزاجهای دم وبلغم وسودا دارند.
دموی ها نیز بعلت دارا دبودن حرارت دارای حرکات وسکنات تند وسریعی هستند اما چون این گروه دارای رطوبت نیز می باشند(گرم وتر) تری و رطوبت که تا حد زیادی از شدت وحدت تندی می کاهد در نتیجه این گروه از لحاظ تندی و سرعت در مرتبه دوم بعد از صفراوی ها قرار می گیرند.
سوداوی ها و بلغمی ها بعلت کمبود حرارت نسبت به دو گروه یاد شده دارای حرکات وسکنات کند تری می باشند واین امر در بلغمی ها بعلت ازدیاد رطوبت افراطی تر از سوداوی ها می باشد.
✅رنگ پوست:
رنگ پوست در دموی ها قرمز تا متمایل به سرخی می باشد(رنگ پوست متاثر وتحت حکومت خون می باشد).
در بلغمی ها رنگ پوست روشن وسفید تر از بقیه مزاج ها می باشد.
در صفراوی ها رنگ پوست بعلت حاکمیت صفرا به رنگ صفرا یعنی زرد در خواهد آمد.
درسوداوی ها رنگ پوست عمدتا بعلت حکومت سوداء متمایل به تیرگی، بادمجانی رنگ می باشد.
پوست(از لحاظ خشکی و نمناکی):
در مشاهده اول در خواهید یافت صفراوی ها وسوداوی ها پوست خشکتری نسبت به دو گروه دموی ها و بلغمی ها دارند.
لازم بذکر است خشکی دارای مراتب است و نسبت به مزاج های دیگر وافراد مختلف متغییر است در برخی خشکی با یک نگاه محسوس است اما در برخی افراد دقت بیشتری برای کشف این مطلب لازم است ، قابل ذکر است علائم خشکی در دو قسمت بدن یعنی پیشانی وپشت دست ها راحت تر قابل شناسائی می باشد و با نگاه کردن این دو عضو براحتی می توان میزان رطوبت وخشکی را دریافت.
مقدار و نوع رویش مو در بدن:
با توجه به اینکه برای رشد و نمو مو در بدن ما به دو معیار اصلی که حرارت و رطوبت معتدل نیاز داریم پس عمدتاً دموی ها دارای موهای پرپشت و رشد سریع می باشند و از لحاظ ضخامت دارای ضخامت مناسب و با مقدار انعطاف پذیری معتدل می باشد.
در بلغمی ها بلحاظ کمبود حرارت غریزی و افزایش بیش از اندازه رطوبت موهای بدن عمدتاً کم پشت (در برخی افراد موی بدن بسیار کم پشت وحتی بدون مو)، نازک ولخت با رشد بسیار کم می باشد.
در سوداوی ها بعلت کمبود حرارت و رطوبت معتدل موها کم پشت تر از دموی ها می باشد اما زبری محسوسی دارند و بعلت خشکی شدید در صورت غلبه سوداء عمدتا مبتلاء به برخی بیماری های مو مانند موخوره و شکستگی مو می شوند و در برخی افراد مو بصورت فر و مجعد در خواهد آمد ورشد موها در این گروه کم خواهد بود.
در صفراوی ها رشد مو به علت فراوانی بخارات دخانی بدن زیاد است اما نسبت به دموی ها کم پشت تر است. موهای این گروه بعلت کمبود رطوبت، خشک ومتمایل به مجعد است
تذکر:
عزیزان دقت داشته باشند ما فعلا روی مزاج متمرکز شده ایم نه غلبه مزاج.
مثلا فرد صفراوی دارای مو دارای رشد خوب و خشک میباشد اما فردیکه غلبه صفرا در سر دارد معمولا دارای ریزش موی صفراوی در جلوی سر میباشد.
اما یک فرد دارای صفرای معمولی و معتدل لزوما دارای ریزش مو نخواهد بود.
فرق بین مزاج جبلی(ذاتی) و مزاج فعلی و غلبه مزاج را استاد خیراندیش در تدریس دوره قبل در همین کانال عنوان داشتند.
اگر شرایط میسر شد بعدا بصورت گذرا به این مطالب نیز خواهیم پرداخت.
https://telegram.me/joinchat/DXph7kDEs2ciiVGoIhfpeg
✨کانال مرجع تخصصی طب ایرانی اسلامی ✨
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0